Artikler / En Vammen

En Vammen - at få et moment opkaldt efter sig

 
Helge Vammen har fået et moment opkaldt efter sig, og momentet kom til verden ved lidt af et tilfælde. Der skulle dog gå fem år før det blev godkendt.
 
Af Karina Vestermark Jensen, Nou
 
Bensvingsmoment
 
Hvis man kender lidt til Helge, så er det ikke så overraskende, at en Vammen er et bensvingsmoment. Selvom Helge som idrætsgymnast har satset på mangekampen, hvor alle seks redskaber tæller, så har det aldrig været en hemmelighed at bensving har været Helges favoritredskab:
 
”Bensving har egentligt altid været min favoritdisciplin. Selvfølgelig så har mit primære fokus været på mangekampen, men jeg opdagede tidligt, at jeg havde de største muligheder i bensving. Da jeg som 10-årig i 1996 var til mit første DM, der kom jeg faktisk på sidstepladsen i mangekampen, men jeg blev nummer to i bensving. Og allerede dér tænkte jeg, at jeg kunne forbedre mig placeringsmæssigt i mangekampen ved at blive endnu bedre til bensving. Året efter blev jeg nummer fire i mangekampen og året efter det blev jeg nummer et, og det tror jeg var pga. den ekstra indsat jeg lagde i bensving” forklarer Helge og fortsætter:
 
”Det er også en disciplin, hvor man kan arbejde meget selvstændigt - man behøver ikke en træner til fysisk at gå ind og tage imod. Det handler om at gå op på hesten og prøve tingene af igen og igen. Man får sig nogle tæsk på skinnebenene, men det er så også typisk det værste, der sker. Det handler om tålmodighed og tusindvis af gentagelser.”
 
 
Helge Vammen, Bensving
 
Langt fra idé til godkendelse
 
Tanken om en Vammen opstod i 2009, og efter en masse træning, blev momentet indsendt til FIG (det internationale gymnastikforbund) og blev forhåndsgodkendt. En Vammen blev i første omgang vurderet som et E moment og til Olympiaden i Kina i 2011 var momentet egentlig klar til at komme med i Helges øvelse, men da det i mellemtiden var blevet nedvurderet til et C moment, så endte momentet i skuffen i stedet for på konkurrencegulvet.
 
Tre år senere blev en Vammen igen vurderet som et E moment, og til EM i 2014 kom det endelig med i konkurrenceøvelsen, og Helge gennemførte momentet, som derefter blev godkendt og optaget i idrætsgymnastikkens internationale reglement ”Code of points” (du finder en Vammen på side 74).
 
 
Når andre laver ens moment
 
En Vammen er et svært moment, men der er nu begyndt at være andre gymnaster, der arbejder med det: ”Jeg ved, at der er et par stykker i USA og en enkelt i Holland, der også laver en Vammen, og det er nu ret sjovt, at andre rundt omkring i verden nu begynder at lave et moment som jeg har stået og fundet på i hallen i Aarhus” afslutter Helge.
Nou v. Henrik Bjørn Bertelsen og Karina Vestermark Jensen | CVR: 37776637  | info@noudk.dk